Recept: Aish - Egyptisch brood


INGREDIËNTEN

BLOEM 250 gram
ZOUT 5 gram
GIST 6 gram gedroogde of 15 gram verse
SUIKER 5 gram
WATER 180 gram

MATERIAAL

1 bakplaat
1 vel bakpapier
1 mengkom of een deeg-of broodbakmachine

MENGEN

Doe de ingredienten bij elkaar.
Ik doe dit zelf in de broodbakmachine omdat ik daarin ook kneed:
  •  Zorg dat het water handwarm is en het meel op kamertemperatuur.
  •   Los de gist en de suiker op in een klein beetje van het water, laat 10 minuten staan.
  •  Gooi de helft van het lauwwarme water in het blik van de broodbakmachine, en indien je met verse gist werkt ook de helft van de gist.
  • Doe daar bovenop de helft van de boter,
  • Doe daar bovenop het meel,
  • Daar bovenop de rest van het water, van de boter en van de verse gist indien je daarmee werkt.

KNEDEN

  • Zet de deegkneder of broodbakmachine op de kneedstand, of ga met de hand aan de slag en gooi na 5 minuten kneden het zout erbij.
  •  Laat de machine het kneedprogramma afwerken, of kneed met de hand tot je een vliesje kunt trekken van het deeg.
  • Kneed alle ingredienten tot een deeg en laat rusten tot de massa verdubbeld is (1 tot 2 uur).

EERSTE RIJS


Laat het deeg rusten tot de massa verdubbeld is (1 tot 2 uur). Bij mij gebeurt dat vanzelf in het kneedprogramma in de broodbakmachine. Anders leg je het deeg in een afgedekte kom op kamertemperatuur.

VORMEN

Verdeel het deeg in zes bolletjes.



Rol de bolletjes tot plakjes van 3 mm dik en laat 30 minuten rusten.





TWEEDE RIJS

Laat de plakjes 30 minuten rusten.

BAKKEN

  • Verwarm intussen de oven voor op 240 graden, hetelucht 220.\
  • Bak de aish op een bakplaat in 10 minuten gaar.
  • Het brood krijgt bruine plekjes en zwelt wat op.


RUSTEN


Laat de aish afkoelen op een rooster.

5 opmerkingen:

  1. Lijkt me lekker, ga ik wel maken :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik ga dit proberen, want ik heb de broodjes gegeten in Egypte. We vonden ze super! Ik vervang de gist door baking powder vanwege 'dieet'redenen. Kijken wat het resultaat is.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoeveel boter doe je erbij? Dat zie ik niet staan bij de ingrediënten. Groetjes Femke

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Je kunt het ook met yoghurt maken. 300 gr. bloem, 200 ml yoghurt,zout. 10 min. rijzen onder plastic. 8 bolletjes platrollen en afbakken in een middelmatig hete koekenpan.

    BeantwoordenVerwijderen