Recept: Bagels


INGREDIËNTEN

BLOEM                    500 gram
ZOUT                       10 gram
GIST                         8 gram (gedroogd) of 20 gram (vers)
WATER                    210 gram
OLIE                         50 gram
KRISTALSUIKER     30 gram
HONING                   10 gram

Strijksel:
EI                             1 stuk

Indien gewenst, sesam- of maanzaad.

MATERIAAL

1 keukenweegschaal
1 mengkom
1 kookpan
kwastje
1 bakplaat
1 rooster
stuk bakpapier

indien gewenst kneed- of broodbakmachine
Zorg dat het water handwarm is en het meel op kamertemperatuur.

MENGEN

Doe de ingredienten bij elkaar en kneed er een deeg van.
Ik doe dit zelf in de broodbakmachine:
  • Zorg dat het water handwarm is en het meel op kamertemperatuur.
  •  Roer de gedroogde gist en de suiker door de bloem. Heb je verse gist, roer deze niet door de bloem.
  • Gooi de helft van het water en de helft van de olie in het blik van de deegkneder of broodbakmachine,  en de helft van de verse gist als je deze gebruikt.
  • Daar bovenop het bloemmengsel, daar bovenop de rest van het water, de rest van de olie en de honing.

KNEDEN

  • Zet de deegkneder of broodbakmachine op de kneedstand, of ga met de hand aan de slag, en gooi na 5 minuten kneden het zout erbij.
  •  Laat de machine het kneedprogramma afwerken, of kneed met de hand tot je een vliesje kunt trekken van het deeg.

EERSTE RIJS 

Is het kneden klaar, dek dan het deeg af en laat ongeveer een uur rijzen. Gebruik je een broodbakmachine, dan heeft deze waarschijnlijk bij het deegprogramma al een eerste rijs. Laat dan het deeg gewoon in de broodbakmachine zitten. Zet het deeg tijdens het rijzen op kamertemperatuur.

VORMEN

Sla de lucht uit het deeg.  
Verdeel het deeg in negen gelijke stukken.
Pak een stuk en rol uit tot een sliert.

Doe deze sliert om je hand en druk de uiteinden samen. Rol daarna het samengevoegde stukje over het aanrecht. Doe dit ook met de overige 8 stukken.

TWEEDE RIJS

Dek de bagels af en laat ze rijzen voor ongeveer een half uur. Ze moeten in volume zijn verdubbeld.


BAKKEN

Verwarm de oven voor op 260 graden (hetelucht 240).

Breng water zachtjes aan de kook en pocheer de bagels enkele minuten in het water.

Schep ze uit het water en bestrijk met ei, of doop in sesam- of maanzaadjes.
Bak ze in ongeveer 10 minuten af. 

RUSTEN

Laat de bagels op een rooster afkoelen.
Deze broodjes zijn wat zwaarder dan andere broodjes.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten