Recept: Eenvoudige witte bolletjes

INGREDIËNTEN

BLOEM    500 gram
ZOUT       8 gram
GIST         7 gram (gedroogd) of 10 gram (vers)
WATER    300 gram

MATERIAAL

1 mengkom
1 vel pakpapier
1 bakplaat
1 rooster
indien gewenst kneed- of broodbakmachine

MENGEN

Doe de ingredienten bij elkaar en kneed er een deeg van.
Ik doe dit zelf in de broodbakmachine:
  •  Zorg dat het water handwarm is en het meel op kamertemperatuur.
  • Roer de gedroogde gist door de bloem. Heb je verse gist, roer deze niet door de bloem.
  • Gooi de helft van het lauwwarme water in het blik van de broodbakmachine, en indien je met verse gist werkt ook de helft van het gist.
  •  Doe daar bovenop de bloem,
  • Daar bovenop de rest van het water en van de verse gist indien je daarmee werkt.

KNEDEN

  • Zet de deegkneder of broodbakmachine op de kneedstand, of ga met de hand aan de slag en gooi na 5 minuten kneden het zout erbij.
  • Laat de machine het kneedprogramma afwerken, of kneed met de hand tot je een vliesje kunt trekken van het deeg.


EERSTE RIJS

  •  Is het kneden klaar, dek dan het deeg af en laat ongeveer een uur rijzen. Gebruik je een broodbakmachine, dan heeft deze waarschijnlijk bij het deegprogramma al een eerste rijs. Laat dan het deeg gewoon in de broodbakmachine zitten.
  • Zet het deeg tijdens het rijzen op kamertemperatuur.


VORMEN

  • Sla de lucht uit het deeg.
  • Verdeel het deeg in stukken van 70 gram.
  • Vorm bolletjes van de stukken en leg ze op een vel bakpapier op een bakplaat. Kijk eventueel op de receptenpagina voor de vormmethoden.


TWEEDE RIJS

Dek de bolletjes af en laat ze nog ongeveer een uur verder rijzen, of totdat ze in omvang zijn verdubbeld.

BAKKEN

  • Verwarm de oven voor op 220 graden (heteluchtoven 200 graden).
  •  Bak de bolletjes ongeveer 20 minuten.


RUSTEN

Leg de broodjes op een rooster en laat ze daar afkoelen.



1 opmerking:

  1. Kun je de tarwebloem ook vervangen door meergranenmeel, of moeten er dan dingen in de receptuur worden aangepast?

    BeantwoordenVerwijderen