Recept: Gevuld brood

INGREDIËNTEN

Deeg:
BLOEM      500 gram
ZOUT         10 gram
GIST            10 gram, gedroogde
SUIKER       1 eetlepel
OLIJFOLIE  25 gram
WATER       300 gram
OREGANO 1 handvol

Vulling: kies naar wens, maar bijvoorbeeld:
ZONGEDROOGDE TOMATEN een half potje
VERSE BASILICUM                    twee handenvol
OLIJVEN                                       twee handenvol
GERASPTE KAAS                       250 gram
PARMAHAM                                10 plakjes
EIEREN                                         10 stuks
GEGRILDE PAPRIKA                 een half potje


MATERIAAL

1 kookpan
1 deegroller
1 bakplaat
1 vel bakpapier

MENGEN


Doe de ingrediënten bij elkaar. Ik doe dit zelf in de broodbakmachine omdat ik daarmee ook kneed:
  • Zorg dat het water handwarm is en het meel op kamertemperatuur.
  • Roer de gist en door het meel. Werk je met verse gist, roer deze er dan niet doorheen.
  • Gooi de helft van het lauwwarme water in het blik van de broodbakmachine, en indien je met verse gist werkt ook de helft van de gist.
  • Doe daarbovenop de helft van de olijfolie en van de suiker,
  • Doe daar bovenop het meel en de oregano,
  • Daar bovenop de rest van het water, van de olie, de suiker en van de verse gist indien je daarmee werkt.



KNEDEN

  • Zet de deegkneder of broodbakmachine op de kneedstand, of ga met de hand aan de slag en gooi na 5 minuten kneden het zout erbij.
  • Laat de machine het kneedprogramma afwerken, of kneed met de hand tot je een vliesje kunt trekken van het deeg.

EERSTE RIJS

Is het kneden klaar, dek dan het deeg af en laat ongeveer een uur rijzen tot de massa verdubbeld is. Gebruik je een broodbakmachine, dan heeft deze waarschijnlijk bij het deegprogramma al een eerste rijs. Laat dan het deeg gewoon in de broodbakmachine zitten.
Zet het deeg tijdens het rijzen op kamertemperatuur.

VULLING KLAARMAKEN

Kook intussen de eieren hard en laat de gegrilde paprika en zongedroogde tomaten uitlekken.
Kneed alle deeg-ingredienten tot een deeg en laat rusten tot de massa verdubbeld is (ongeveer 1 uur).


VULLEN

  • Vet een flink stuk van je aanrecht in met wat olie.
  • Sla de lucht uit het deeg en rol het met een deegroller uit tot een platte, lange lap van zo'n 1 meter bij 20 cm.
  • Leg nu de vulling op de lap. Houd een klein randje aan de buitenste randen vrij.
  • Leg de plakjes ham op de lap.
  • Leg de eieren op de lap. Voor eiliefhebbers, gebruik hele eieren. Gebruik anders gehalveerde eieren.



  • Leg de andere ingredienten er op en strooi de kaas erbij.
  • Strooi er ten slotte wat zout en peper overheen en sprenkel er wat goede olijfolie overheen.




VORMEN

  • Rol de lap nu voorzichtig in de breedte op. zodat je een lange, dunne rol krijgt.
    Met vier handen is dat het makkelijkst :-)
  • Let op: vouw het brood niet in 1 x dubbel, maar probeer zoveel mogelijk het geheel echt op te rollen. Dat ziet er mooier uit als je een plak afsnijdt, en de vulling blijft beter in het brood zitten.


  • Leg het brood in krakelingvorm of andere vorm naar wens op de bakplaat.

TWEEDE RIJS


Laat het brood afgedekt nog een half uur rijzen.

BAKKEN

  • Verwarm de ovenvoor op 220 graden, hetelucht 200 graden.
  • Bak het brood af in de voorverwarmde oven in ongeveer een half uur.

RUSTEN


Laat het brood voorzichtig op een rooster glijden en afkoelen. Serveer in plakken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten