Recept: Hamburgerbroodjes


Voor 16 kleine hamburgerbroodjes:


INGREDIËNTEN

BLOEM            425 gram
ZOUT               8 gram
GIST                 7 gram gedroogde of 21 gram verse
SUIKER           12 gram
EI                      1 stuk
BOTER            28 gram
MELK              240 gram

Voor het strijksel:
MELK              1 eetlepel
EI                      1 stuk
SESAMZAAD een handvol

MATERIAAL

1 mengkom
1 vel bakpapier
1 bakplaat
1 rooster
indien gewenst kneed- of broodbakmachine

MENGEN

Doe de ingredienten bij elkaar en kneed er een deeg van.

Ik doe dit zelf in de broodbakmachine:
  • Zorg dat de melk handwarm is en het meel op kamertemperatuur.
  • Roer de gedroogde gist door de bloem. Heb je verse gist, roer deze niet door de bloem.
  • Gooi de helft van de lauwwarme melk in het blik van de broodbakmachine,  de helft van de boter, en indien je met verse gist werkt ook de helft van het gist.
  • Doe daar bovenop de bloem,
  • Daar bovenop de rest van de melk, van de boter en van de verse gist indien je daarmee werkt.

KNEDEN

  • Zet de deegkneder of broodbakmachine op de kneedstand, of ga met de hand aan de slag en gooi na 5 minuten kneden het zout erbij.
  • Laat de machine het kneedprogramma afwerken, of kneed met de hand tot je een vliesje kunt trekken van het deeg.

EERSTE RIJS

Is het kneden klaar, dek dan het deeg af en laat ongeveer een uur rijzen. Gebruik je een broodbakmachine, dan heeft deze waarschijnlijk bij het deegprogramma al een eerste rijs. Laat dan het deeg gewoon in de broodbakmachine zitten.
Zet het deeg tijdens het rijzen op kamertemperatuur.

VORMEN

  • Druk al de lucht uit het deeg.
  • Verdeel het deeg in 16 gelijke delen.
  • Vorm bolletjes van de deegstukken. Leg ze op een vel bakpapier op een bakplaat. Kijk eventueel op de receptenpagina voor de vormmethoden.
  • Als de bolletjes even liggen, druk ze dan plat met je hand.





TWEEDE RIJS

  • Dek de bolletjes af en zet ze op kamertemperatuur.
  • Laat de bolletjes ongeveer een uur rijzen.
  • Ze moeten ongeveer tot ongeveer dubbel volume rijzen.

BAKKEN

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Bestrijk de broodjes met het strijksel en bestrooi met sesamzaadjes.
  • Bak in ongeveer een kwartiertje bruin en gaar.



RUSTEN


Leg de broodjes op een rooster en laat ze daar afkoelen.

Bron: aangepast recept van Levine

Geen opmerkingen:

Een reactie posten