Recept: Meergranenbrood

INGREDIËNTEN

MEERGRANENMEEL     300 gram
BLOEM                            200 gram
ZOUT                               8 gram
GIST                                7 gram gedroogde of 21 gram verse
BOTER                            23 gram
WATER                           300 gram

Heb je geen meergranenmeel? Neem dan 240 gram bloem en 240 gram volkorenmeel, meng door elkaar en doe hier doorheen: 3 eetlepels gebroken lijnzaad, 2 eetlepels zonnebloempitten en 1 eetlepel pompoenpitten.

MATERIAAL

1 mengkom
1 broodblik (lengte 30cm)
1 rooster
indien gewenst kneed- of broodbakmachine

MENGEN

Doe de ingredienten bij elkaar en kneed er een deeg van.

Ik doe dit zelf in de broodbakmachine:
  • Zorg dat het water handwarm is en het meel op kamertemperatuur.
  • Roer meergranenmeel, bloem en gist goed door elkaar. Heb je verse gist, doe deze er dan niet doorheen.






  • Gooi de helft van het lauwwarme water in het blik van de broodbakmachine, de helft van de boter, en indien je met verse gist werkt ook de helft van het gist.
  • Doe daar bovenop het meel,
  • Daar bovenop de rest van het water, van de boter en van de verse gist indien je daarmee werkt.



KNEDEN

  • Zet de deegkneder of broodbakmachine op de kneedstand, of ga met de hand aan de slag en gooi na 5 minuten kneden het zout erbij.
  • Laat de machine het kneedprogramma afwerken, of kneed met de hand tot je een vliesje kunt trekken van het deeg.


EERSTE RIJS

Is het kneden klaar, dek dan het deeg af en laat ongeveer een uur rijzen. Gebruik je een broodbakmachine, dan heeft deze waarschijnlijk bij het deegprogramma al een eerste rijs. Laat dan het deeg gewoon in de broodbakmachine zitten.
Zet het deeg tijdens het rijzen op kamertemperatuur.


VORMEN


  • Vet een werkvlak licht in en sla de lucht uit het deeg.
  • Bol het deeg lichtjes op.
  • Dek het deeg af en laat het 20 minuten rusten.
  • Vorm het deeg tot een busbrood (Zie de receptenpagina voor vormmethoden) en doe in een broodblik met de naad naar beneden.

TWEEDE RIJS

Laat afgedekt met een stukje bakpapier ongeveer 1 tot anderhalf uur rijzen. Het deeg moet ongeveer dubbel toenemen omvang.

BAKKEN


  • Verwarm de oven voor op 220 graden, hetelucht 200graden.
  • Bak het brood in 30-35 minuten gaar.

RUSTEN

Schud het brood uit het blik en laat afkoelen op een rooster.

1 opmerking:

  1. Kan ik van dit recept ook bolletjes bakken? Wat wordt dan de temperatuur en baktijd.

    BeantwoordenVerwijderen