Recept: Oranjebrood


INGREDIËNTEN

MAISBROODMEEL         500 gram
ZOUT                               8 gram
GIST                                7 gram gedroogde of 18 gram verse
BOTER                            23 gram
WATER                           350 gram
TOMATENPUREE          1 klein blikje
UI                                    1 stuk
Oregano                          handvol

MATERIAAL

1 mengkom
indien gewenst kneed- of broodbakmachine
1 broodblik (30 cm lengte)

MENGEN

Doe de ingredienten bij elkaar.

Ik doe dit zelf in de broodbakmachine:
  • Zorg dat het water handwarm is en het meel op kamertemperatuur.
  • Hak de ui fijn.
  • Roer de gist, de ui en de oregano door het meel. Werk je met verse gist roer deze er dan niet doorheen.
  • Doe het meel en de bloem bij elkaar en roer de gedroogde gist erdoorheen. Heb je verse gist, roer deze er niet doorheen.
  • Gooi de helft van het lauwwarme water in het blik van de broodbakmachine, de helft van de boter en indien je met verse gist werkt ook de helft van de gist.
  • Doe de tomatenpuree erbij,
  • Doe daar bovenop het meel,
  • Daar bovenop de rest van het water, van de boter en van de verse gist indien je daarmee werkt.


KNEDEN

Zet de deegkneder of broodbakmachine op de kneedstand, of ga met de hand aan de slag en gooi na 5 minuten kneden het zout erbij.
Laat de machine het kneedprogramma afwerken, of kneed met de hand tot je een vliesje kunt trekken van het deeg.

EERSTE RIJS

Is het kneden klaar, dek dan het deeg af en laat ongeveer een uur rijzen. Gebruik je een broodbakmachine, dan heeft deze waarschijnlijk bij het deegprogramma al een eerste rijs. Laat dan het deeg gewoon in de broodbakmachine zitten.
Zet het deeg tijdens het rijzen op kamertemperatuur.

VORMEN

Vet een werkvlak licht in en sla de lucht uit het deeg.
Bol het deeg lichtjes op en laat afgedekt 20 minuten rusten.

Vorm het deeg tot een busbrood (Zie de receptenpagina voor vormmethoden) en doe in een broodblik met de naad naar beneden.




TWEEDE RIJS

Laat afgedekt ongeveer 1 tot anderhalf uur rijzen.

Het deeg moet tot ongeveer dubbel volume rijzen.

BAKKEN


  • Verwarm de oven voor op 220 graden, heteluchtoven 200 graden.
  • Bak het brood in 30 - 35 minuten gaar.

RUSTEN

Schud het brood uit het blik en laat afkoelen op een rooster.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten