Recept: Profeetjes


INGREDIËNTEN

BLOEM  350 gram
ZOUT     5 gram
GIST       10 gram, gedroogde (of 25 gram verse)
BOTER   30 gram
SUIKER  15 gram
MELK     200 gram

En als je de broodjes mooi wilt laten glanzen, heb je ook nodig:
1 eidooier
100 ml water

MATERIAAL

1 bakplaat
1 vel bakpapier

indien gewenst een kneed- of broodbakmachine

MENGEN

Doe de ingredienten bij elkaar en kneed er een deeg van.

Ik doe dit zelf in de broodbakmachine:
  • Zorg dat het water handwarm is en het meel op kamertemperatuur.
  • Roer de gist door het meel. Werk je met verse gist, roer deze er dan niet doorheen.
  • Gooi de helft van het lauwwarme water in het blik van de broodbakmachine, en indien je met verse gist werkt ook de helft van de gist.
  • Doe daarbovenop de boter,
  • Doe daar bovenop het meel,
  • Daar bovenop de rest van het water, van de boter en van de verse gist indien je daarmee werkt.


KNEDEN

  • Zet de deegkneder of broodbakmachine op de kneedstand, of ga met de hand aan de slag en gooi na 5 minuten kneden het zout erbij.
  • Laat de machine het kneedprogramma afwerken, of kneed met de hand tot je een vliesje kunt trekken van het deeg.


EERSTE RIJS


Is het kneden klaar, dek dan het deeg af en laat het drie kwartier rijzen. Gebruik je een broodbakmachine, dan heeft deze waarschijnlijk bij het deegprogramma al een eerste rijs. Laat dan het deeg gewoon in de broodbakmachine zitten.
Zet het deeg tijdens het rijzen op kamertemperatuur.

VORMEN

Maak rolletjes van het deeg:

  • Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken, rol deze tot een bolletje en rol elk bolletje voorzichtig uit tot een dik 'worstje'. 


  • Rol met je hand niet over de uiteinden van het worstje,  zodat deze lekker dik blijven.
  • Leg de 8 'worstjes' achter elkaar in de volgorde waarin je ze rolde.
  • Als je 8 dikke rolletjes hebt, pak je het rolletje waar je het eerst mee begon.
  • Rol dit rolletje verder uit tot een wat dunner rolletje. Blijf van de uiteinden af.
  • Rol alle rolletjes tot een dunner rolletje en leg ze weer op volgorde.




  • Als je 8 dunnere rolletjes hebt, pak je weer het rolletje waar je het eerst mee begon.
  • Rol dit rolletje uit totdat het ongeveer 30 cm lang is. Je mag de uiteinden een beetje meepakken, maar ze moeten minstens 2 x zo dik blijven dan de rest van de rol.


Vorm het rolletje tot een profeetje:

  • Leg het rolletje in een S-vorm.



  • Duw het linksonder uiteinde onderlangs in het rechtsboven'oogje' van de S.




  • Duw het rechsboven uiteinde onderlangs  in het linksonder 'oogje' van de S.


  • Vorm zo alle deegrolletjes tot een profeetje.
Als je ze wilt laten glanzen, klop dan de eidooier en 100 ml water door elkaar zodat je een strijksel hebt. Strijk dit met een kwastje over de profeetjes.


BAKKEN

Verwarm de oven voor op 220 graden (hetelucht 200).
Bak de broodjes in 15 minuten gaar.


RUSTEN

Laat afkoelen op een rooster. Eet smakelijk!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten