Recept: Zöpfe


INGREDIËNTEN


Voor 3 middelgrote en 3 kleine Zöpfe:

BLOEM           500 gram
ZOUT              10 gram
GIST                12 gram gedroogde
SUIKER          35 gram
EI                    1 stuk
BOTER            100 gram
WATER           175-200 gram

MATERIAAL

1 mengkom
1 klein kommetje
1 kwastje
1 bakblik
1 vel bakpapier

indien gewenst kneed- of broodbakmachine

MENGEN

Gooi alle ingrediënten bij elkaar en kneed tot een soepel deeg.

Ik doe dit zelf in de broodbakmachine:
  • Zorg dat het water handwarm is en het meel op kamertemperatuur.
  • Los de gist en de suiker op in een klein beetje van het water, laat 10 minuten staan.
  • Gooi de helft van het lauwwarme water in het blik van de broodbakmachine, en indien je met verse gist werkt ook de helft van de gist.
  • Doe daar bovenop de helft van de boter,
  • Doe daar bovenop het meel,
  • Daar bovenop de rest van het water, van de boter en van de verse gist indien je daarmee werkt.


KNEDEN

  • Zet de deegkneder of broodbakmachine op de kneedstand, of ga met de hand aan de slag en gooi na 5 minuten kneden het zout erbij.
  • Laat de machine het kneedprogramma afwerken, of kneed met de hand tot je een vliesje kunt trekken van het deeg.


EERSTE RIJS


Verdeel het deeg in 9 stukken, vorm tot een puntje en laat een kwartiertje rusten.


VORMEN

Rol de 9 puntjes uit tot een stevige sliert.

Rol vervolgens 2 stevige slierten uit tot lange, dunne slierten.

Vorm een vlecht van deze 2 slierten volgens vlechtmethode met 4 strengen.
Doe dit nog tweemaal zodat je nu 3 middelgrote vlechtbroodjes hebt.
Doe de overgebleven 3 slierten door de helft en volg hetzelfde procede, alleen worden deze broodjes twee keer zo klein.

TWEEDE RIJS

Laat de gevlochten broodjes 60 minuten narijzen. Ze moeten in volume verdubbelen.

BAKKEN

  • Verwarm de oven voor op 250 graden, hetelucht 230.
  • Maak een strijksel klaar van een losgeklopt ei en een beetje melk.
  • Bestrijk de broden na het rijzen met het strijksel en bak ze in in 10 minuten gaar.

RUSTEN

Nadat je ze uit de oven hebt gehaald, laten afkoelen op een rooster.

Bestrijk de broodjes met een beetje gesmolten roomboter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten