INGREDIËNTEN
Voor 3 middelgrote en 3 kleine Zöpfe:
BLOEM 500 gram
ZOUT 10 gram
GIST 12 gram gedroogde
SUIKER 35 gram
EI 1
stuk
BOTER 100 gram
WATER 175-200 gram
MATERIAAL
1 mengkom
1 klein kommetje
1 kwastje
1 bakblik
1 vel bakpapier
indien gewenst kneed- of
broodbakmachine
MENGEN
Gooi alle ingrediënten bij elkaar
en kneed tot een soepel deeg.
Ik doe dit zelf in de broodbakmachine:
- Zorg dat het water handwarm is en het meel op kamertemperatuur.
- Los de gist en de suiker op in een klein beetje van het water, laat 10 minuten staan.
- Gooi de helft van het lauwwarme water in het blik van de broodbakmachine, en indien je met verse gist werkt ook de helft van de gist.
- Doe daar bovenop de helft van de boter,
- Doe daar bovenop het meel,
- Daar bovenop de rest van het water, van de boter en van de verse gist indien je daarmee werkt.
KNEDEN
- Zet de deegkneder of broodbakmachine op de kneedstand, of ga met de hand aan de slag en gooi na 5 minuten kneden het zout erbij.
- Laat de machine het kneedprogramma afwerken, of kneed met de hand tot je een vliesje kunt trekken van het deeg.
EERSTE RIJS
Verdeel het deeg in 9 stukken, vorm
tot een puntje en laat een kwartiertje rusten.
VORMEN
Rol vervolgens 2 stevige slierten
uit tot lange, dunne slierten.
Vorm een vlecht van deze 2 slierten
volgens vlechtmethode met 4 strengen.
Doe dit nog tweemaal zodat je nu 3
middelgrote vlechtbroodjes hebt.
Doe de overgebleven 3 slierten door
de helft en volg hetzelfde procede, alleen worden deze broodjes twee keer zo
klein.
TWEEDE RIJS
BAKKEN
- Verwarm de oven voor op 250 graden, hetelucht 230.
- Maak een strijksel klaar van een losgeklopt ei en een beetje melk.
- Bestrijk de broden na het rijzen met het strijksel en bak ze in in 10 minuten gaar.
RUSTEN
Nadat je ze uit de oven hebt
gehaald, laten afkoelen op een rooster.
Bestrijk de broodjes met een beetje
gesmolten roomboter.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten