Vormmethode: Envelopmethode voor standaard brood


Dit is een van de methoden om deeg te vormen voordat je het in een standaard broodblik afbakt. Ik heb deze methode van het blog van Levine, (zie recept Witbrood 2), daar staat het stap voor stap met foto's uitgelegd.

Volg het recept van het brood dat je bakt, tot en met de eerste rijs.

Vet een werkblad (bijvoorbeeld je aanrecht) licht in met olie.

Stort het deeg op het werkblad en druk met vlakke hand het lucht een beetje uit het deeg. Hoeft niet al te zorgvuldig.

Vorm het deeg tot een bal, leg er een vel bakpapier overheen en laat 20 het minuten liggen.

Druk vervolgens het deeg plat in een rechthoek, die op zijn lange kant voor je ligt (dus die zich uitstrekt van links naar rechts).

Vouw de linker en rechter uiteinden naar elkaar toe alsof je een brief in drieën moet vouwen, laat de uiteinden iets overlappen. Je hebt nu een lange naad van boven naar beneden.

Druk het deeg weer plat totdat het van links naar rechts de breedte van je bakblik heeft.

Rol het deeg strak op, door het verste einde naar je toe te rollen, bij elke omslag druk je met je vingers de naad even goed aan, en als je klaar bent met rollen druk je de naad goed samen.

Leg het deeg met de naad naar beneden in een ingevet bakblik. Nu is het klaar voor de tweede rijs!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten