Deze variant op de vouwmethode vond ik op youtube, kijk bij 2:37 voor de stretch &
foldmethode.
Je kunt deze methode o.a. goed gebruiken voor een brood dat
je later in een bakblik wilt afbakken.
Volg het recept van het brood dat je bakt, tot en met de
eerste rijs.
Stort het deeg op je werkblad.
Pak het deeg aan een uiteinde beet en schud, zodat het deeg
vanzelf naar beneden uitrekt.
Leg het uitgerekte deeg op het werkblad en vouw dubbel met de
lange uiteinden op elkaar.
Doe geen moeite om plat te drukken, maar pak het deeg nu bij
een 'zijkant' uiteinde (dus waar de vouw zit) en schud weer, zodat het deeg
weer naar beneden uitrekt.
Herhaal dit vouw en rekproces twee keer. Druk dan het deeg
een beetje plat en rol het een klein stukje op. Druk de naden aan met de palm
van je hand en rol verder op, steeds de naden aandrukkend.
Knijp de laatste naad goed aan en leg het deeg met de naad
naar beneden in een ingevet bakblik. Nu is het klaar voor de tweede rijs.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten