maandag 9 juni 2014

Recept: Tijgerbrood (wit)

INGREDIËNTEN

Voor het brood:
BLOEM 500 gram (tip: Duits tarwebloem type 812, met een eiwitgehalte van 12%)
ZOUT 8 gram
GIST 25 gram verse of 10 gram droge
ROOMBOTER 75 gram
WATER 275 gram

En voor het tijgerpapje:
RIJSTEBLOEM 75 gram
GIST 6 gram verse of 2 gram droge
SUIKER 2 gram
ZONNEBLOEMOLIE 4 gram
ZOUT 2 gram
WATER 60 gram

MATERIAAL

1 kommetje
1 kwastje
1 broodblik (30 cm)
1 rooster
indien gewenst een kneed- of broodbakmachine


MENGEN

Begin met het deeg voor het brood.

Doe de ingredienten bij elkaar. Ik doe dit zelf in de broodbakmachine omdat ik daarin ook kneed:
  • Zorg dat het water handwarm is en het meel op kamertemperatuur.
  • Roer de gist door het meel. Werk je met verse gist, roer deze er dan niet doorheen.
  • Gooi de helft van het lauwwarme water in het blik van de broodbakmachine, en indien je met verse gist werkt ook de helft van de gist.
  • Doe daar bovenop het meel,
  • Daar bovenop de rest van het water en van de verse gist indien je daarmee werkt.



KNEDEN

  • Zet de deegkneder of broodbakmachine op de kneedstand, of ga met de hand aan de slag en gooi na 5 minuten kneden het zout erbij en de boter, het best in kleine klontjes gesneden.
  • Laat de machine het kneedprogramma afwerken, of kneed met de hand tot je een vliesje kunt trekken van het deeg.


EERSTE RIJS


Is het kneden klaar, dek dan het deeg af en laat ongeveer een uur rijzen. Gebruik je een broodbakmachine, dan heeft deze waarschijnlijk bij het deegprogramma al een eerste rijs. Laat dan het deeg gewoon in de broodbakmachine zitten.
Zet het deeg tijdens het rijzen op kamertemperatuur.

TIJGERPAPJE

Maak tijdens de eerste rijs het tijgerpapje:
roer alle ingredienten door elkaar en laat afgedekt rijzen.

VORMEN


  • Pak na de eerste rijs het brooddeeg en druk de lucht eruit. 
  • Vorm het tot een bal en laat 20 minuten liggen.


  • Vorm daarna een busbrood volgens de envelopmethode. Dus uitrollen tot een rechthoek, horizontaal als een brief opbouwen, weer uitrollen tot breedte van het bakblik. Dan stevig oprollen en met dichtgeknepen naad naar beneden in het ingevette bakblik leggen. Voor een uitgebreidere instructie, klik op de link naar de envelopmethode.


TWEEDE RIJS

Laat het deeg afgedekt ongeveer 1 tot anderhalf uur rijzen.
Het deeg moet tot ongeveer dubbel volume rijzen.
Roer intussen het tijgerpapje goed door zodat de lucht eruit is, en laat het dan weer verder rijzen.
Smeer na 20 minuten het tijgerpapje uit over het rijzende busbrood. Hoe dikker de laag, hoe dikker de tijgerkorst.
Laat het deeg verder rijzen totdat het bijna in volume is verdubbeld.

Roer intussen het tijgerpapje goed door zodat de lucht eruit is, en laat het dan weer verder rijzen.

Smeer na 20 minuten het tijgerpapje uit over het rijzende busbrood. Hoe dikker de laag, hoe dikker de tijgerkorst.

Laat het deeg verder rijzen totdat het bijna in volume is verdubbeld.

BAKKEN

  • Verwarm de oven voor op 200 graden, hetelucht 180.
  • Bak het brood in 40 minuten gaar en bruin.

RUSTEN

Schud het direct na het bakken uit het broodblik en laat afkoelen op een rooster.


Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten